Explosieveiligheid

Explosieveiligheid

Het ATEX-systeem is ontwikkeld om bedrijven die in hun dagelijkse werkzaamheden te maken krijgen met explosieve atmosferen op een objectieve manier te toetsen en te certificeren.

Explosies in de industrie komen vaker voor dan gedacht. Niet altijd zijn ze desastreus, maar een aantal malen per jaar hebben ze spectaculaire en dramatische gevolgen. Ze kosten soms mensenlevens en brengen zware economische schade toe.

ATEX 137 en ATEX 95
Om veiligheid te laten werken dient de Richtlijn ATEX 137  te worden geïmplementeerd. Deze Richtlijn is in Nederland opgenomen in het Arbobesluit art. 3.5a tot en met 3.5f.

Om veilig te kunnen werken dienen arbeidsmiddelen, apparaten en beveiligingssystemen te zijn uitgevoerd conform de richtlijn ATEX 95. Deze richtlijn is in Nederland opgenomen in het Warenwetbesluit Explosieveilig Materieel. Het uitwerken van de invoering van ATEX 137 in een bedrijf dient volgens de wet te gebeuren door een deskundige.

Is er in een bedrijf de mogelijkheid van een explosie aanwezig, dan dient een explosieveiligheidsdocument (EVD) te worden opgesteld. Met een   EVD brengt u de explosiegevaarlijke gebieden in kaart. Vervolgens dinen maatregelen genomen te worden om de kans op een explosie te minimaliseren.

V.A.K. Assist kan voor u een EVD opstellen en u adviseren om m.b.t. explosieveilige werkplekken, installaties en machines.

Neem contact op om een vrijblijvende afspraak te maken.

V.A.K. Assist levert u advies op maat. Neem vrijblijvend contact met ons op voor meer informatie of maak een afspraak!

 

Meer Producten

RI&E/PVA Machineveiligheid ARIE Explosieveiligheid Veiligheidsinspecties Ongevallenonderzoek

Informatie opvragen